Nu er den længe ventede DIY på hakning / tunesisk hækling klar.
Ved tunesisk hækling arbejder man i række af to. Fra højre mod venstre er det "opsamlingsrækker" og fra venstre mod højre er det "afmaskingsrækker". Arbejdet skal altid vende med retten mod dig selv når du hakker. Altså IKKE som ved hækling, hvor man vender arbejdet for hver række.
Nålstørrelse afhænger meget af hvad du vil hækle, men som en tommelfingerregel kan man sige, at du skal gå et par nålstørrelser op i forhold til, hvad der står på garnet. Når jeg hakker tæpper og puder går jeg to størrelser op, men ved små punge ol. hakker jeg med samme størrelse, som der står på garnet.
Jeg bruger
Knit Pro systemet med wires man kan skrue på nålene.
Her hækler jeg i
Peruvian Highland Wool og bruger en nål 7. Både garn og nåle kan købes hos
Yarnfreak.
1. Start med at slå X antal luftmasker op på samme måde som ved normal hækling.
2. Nu skal du samle masker op på "opsamlingsrækken". Dette gøres ved at stikke ned i det små "bumper" på bagsiden, slå om og træk snoren i gennem "bumpen". Du skal altså hele tiden øge antallet af masker på nålen.
3. Når du er kommet helt til venstre, skulle det gerne så sådan ud
4. Nu skal du i gang med "afmaskningsrækken". Start med at slå om og trække i gennem den første maske på nålen. Det er kun den første maske, hvor der trækkes i gennem en.
5. Slå om igen og træk i gennem de to næste masker på nålen. Fortsæt med at
trække i gennem to ad gangen indtil du er nået til enden.
6. Så skulle det gerne så således ud.
7. Nu er du kommet til "opsamlingsrækken" igen. Her stikker du nålen BAGVED den forreste lodrette maske (den pilen peger på), men FORAN den bagerste lodrette maske. Altså igennem de to lodrette masker.
8. Slå om og træk snoren i mellem de to lodrette masker, og lad den blive på nålen. Fortsæt med dette indtil du er nået til enden.
Så starter du fra pkt. 4 med skiftevis "afmaskningsrække" og "opsamlingsrække", og flere ben er der ikke i det. Man kan meget let lave fede effekter med forskellige farver og mønstre. Her viser jeg lige to måder at lave striber på.
"Normale" striber: Når du er nået til kun at have to masker på nålen på "afmaskningsrækken", trækker du den nye farve (her hvid) igennem de to sidste masker. Så laver du en "opsamlingsrække" og en "afmaskningsrække" med hvid, og skifter til blå på samme måde som du skiftede til hvid. På denne måde får de "normale" striber.
"Melerede" striber: I stedet for at skifte farve i slutningen af "afmaskingsrækken", altså i højre side, skifter du farve i slutningen af "opsamlingsrækken", altså i venstre side. Herefter laver du en "afmaskningsrække" og en "opsamlingsrække" med hvid, og skifter til blå i venstre side. Så får man de fineste melerede striber, som gør det muligt at lade farverne glide ind i hinanden.
To slags striber.
9. Aflukning: Du lukker af på den sidste "opsamlingsrække". Stik nålen mellem de to lodrette masker, slå om og træk gennem de to masker på nålen. Du skal altså IKKE samle masker op, men blot lukke dem af. Vær opmærksom på ikke at lukke for stramt af
10. Bryd garnet og træk i gennem den sidste masker, hæft ender og så er du faktisk færdig.
En guide til perfekte venstre kanter kan findes hos
Yarnfreak.